(8 pers.)
Vanilleiscreme:
5 dl fløde 13%
4 dl sødmælk
140 g sukker
40 g glukose
1 stang Tahiti vanille
8 æggeblommer
Rosmarin
æbler:
4 gode æbler f.eks. Elstar
1 spsk akaciehonning
Saft og skal af ½ citron
1 stort bdt. frisk rosmarin
Mille-feuille:
2-3 plader butterdej af smør (optøede)
1 spsk flormelis
Til isen piskes æggeblommerne grundigt med
halvdelen af sukkeret, til det er lyst og let.
Fløde, mælk, glukose og resten af sukkeret
koges op sammen med den flækkede stang vanille.
Blandingen piskes gradvist i æggeblommer og
sukker.
Blandingen varmes forsigtigt igennem under omrøring,
til den er let legeret – det må ikke komme i nærheden af kogepunktet
Dækkes med film og sættes på køl. Når
blandingen er afkølet, fjernes vanillestangen og massen fryses i ismaskine.
Æblerne skrælles og skæres i tern på ca. ½
cm. Honningen varmes op i en pande, æblernes vendes heri, til de er møre, og
blandingen tilsættes derefter 1 spsk citronsaft og reven citronskal. Vendes
kort og tages af blusset.
Halvdelen af de hele rosmarinkviste lægges
på et lille fad, æblerne lægges på, og resten af rosmarinen lægges over. Det
pakkes i film og sættes på køl.
Butterdejen udrulles til 1-2 millimeters tykkelse.
Pladerne lægges på bagepapir på en bageplade, dækkes med et nyt lag bagepapir,
og en anden bageplade lægges ovenpå. Bages på denne måde under pres med en tung
genstand ovenpå (evt. et ildfast fad) ved 160 grader, til de er gyldne. Tages ud
af presset imellem bagepladerne og skæres ud, så der er 3 plader á 5 cm til hver
person. Der sigtes lidt flormelis på hver.
Æbler, mille-feuille og is anrettes som på
billedet. Ovenpå ses sprød chokolade-krokant. Den er lidt svær. Og det kræver
en såkaldt bagemåtte af gummi (kan bestilles hos en isenkræmmer).
En håndfuld nødder vendes på panden i
gylden karamel, køler af og knuses let (nøddekrokant).
50 g flormelis,
50 g mel,
½ dl
æggehvider og
1 tsk kakao piskes sammen.
50 g usaltet, smeltet smør røres i.
Blandingen afkøles, smøres tyndt ud på
gummimåtte, drysses med nøddekrokant og bages i forvarmet ovn ved 160 grader i
8-10 minutter. Når det er
afkølet, brækkes det i
brud og anrettes som vist.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar